Historien bag Singles Day

Vores danske kalendere er efterhånden proppet med udenlandske helligdage og andre mærkedage, som vi i den vestlige verden i stigende grad tager til os. Singles Day er et af de nyeste skud på stammen og her kan du blive klogere på, hvor dagen kommer fra og hvordan den er blevet til.

De hurtige om Singles Day

Selvom Singles Day næppe lyder bekendt for mange danskere, er det verdens største shoppe-dag. Ja, du læste rigtigt – Singles Day er også større end Black Friday, endnu en udenlandsk tradition, som vi har adopteret.

Singles Day, eller på dansk kaldet Singlernes Dag, er hvert år placeret på den 11. november. Denne specifikke dato er valgt, da et ettal ligner en enlig person. Udskrevet hedder datoen d. 11/11, altså fire singler. Det er også fire singler, der står bag dagen.

Sådan startede Singles Day

Singles Day har rødder i Kina(Kilde: Singles Day Counter). Der går dagen under navnet Guanggun Jie. Singles Day kommer fra universitetet i Nanging i 1993. Her mødtes fire mandlige studerende og diskuterede, hvordan de kunne bryde med deres enlighed og få sig en kæreste. De boede alle fire på et kollegie for single mænd. I stedet for at være triste over manglende kvindeligt selskab, besluttede de sig for at hylde deres enlighed og inkludere alle andre af landets singler i det. Derfor fejres Single Day i dag i Kina som en reel festival.

Dagen er fyldt med aktiviteter, du kan lave alene eller sammen med dine venner, blandt andet shopping. Faktisk er shopping så stort på dagen, at Singles Day også betegnes som Kinas nationale e-handelsdag.

Shopping på Singles Day

På trods af, at dagen ikke er officielt anerkendt i Kina, har dagen spredt sig til flere lande over hele verden. Her lægges dog ikke særlig meget vægt på historien bag Singles Day eller singler overhovedet, på samme måde, som der gøres i Kina. Dagen har i stedet udviklet sig til verdens største shopping-dag.

I Danmark betyder det blandt andet nedsatte varer og kampagner, hvor du kan spare mange penge. Altså minder dagen meget om Black Friday. Dog er fordelen for dig, at mange danskere ikke er bekendte med Singles Day. Derfor kan du blive en af de første til at sikre dig de store rabatter, uden at skulle sidde klar flere timer før og udse dig dine køb.

Singles Day i udlandet

Som det efterhånden står klart, så fejrer Kina naturligvis Singles Day. Det er også et fænomen herhjemme, men hvordan ser det ud i resten af verden?

I England ligger Singles Day faktisk d. 11. marts i stedet for d. 11. november. Her kaldes dagen også National Singles Day og har reelt mere at gøre med civilstatus end gode tilbud. I Indien fejres dagen efter samme principper d. 13. februar.

I Tyskland og Belgien fejres Singles Day også d. 11. november, men der er stor debat om hvorvidt datoen skal flyttes, da d. 11. november ligeledes er datoen for 1. verdenskrigs våbenhvile.

Singles Day har af vores skandinaviske naboer, Norge og Sverige, været fejret i shoppingens ånd siden 2016, hvor Elgiganten førte an som foregangsmænd.